beeld-bellen

Beeld-bel-consulten zijn sinds de corona-uitdagingen mogelijk bij heelmanueel.

Het grote voordeel van beeld-bellen boven de telefoon is dat je iets kan aanwijzen of een oefening kan laten zien. Of de dokter doet iets voor, wijst iets aan of maakt een tekeningetje. Een stukje behandeling kan vaak ook met oefeningen of bij een duidelijk beeld een huisgenoot aansturen om een eenvoudige handgreep uit te voeren. Correctie van de grote lijn verlicht pijn vaak flink. Of lost de pijn soms zelfs op. Maar het is een illusie te denken dat in een beeld-bel-consult dezelfde diepgang in correcties gehaald kan worden als in een contact-consult.

Wat kan met een beeld-bel-consult?:

  • Het doornemen van de vragenlijsten voor het eerste consult.
  • De puntjes op de I zetten en het opfrissen van oefeningen.
  • Behandeling, lees oefeningen of huisgenoot aansturen voor eenvoudige handgreep. Correctie van de grote lijn verlicht pijn vaak flink. Of lost de pijn soms zelfs op. Maar het is een illusie te denken dat in een beeld-bel-consult hetzelfde kan als in een contact-consult hoewel we wel een eind kunnen komen.
  • Je kunt een contact-consult omzetten in een beeld-bel-consult als je in quarantaine zit en je je goed voelt. Niet als je koorts hebt of je je grieperig-ellendig voelt.

    Wat kan niet met een beeld-bel-consult?

  • Je kunt niet aangeraakt worden door de dokter. Lastig want een klein stukje lichamelijk onderzoek kan het vraaggesprek veel gerichter maken.
  • De dokter kan geen spierspanning of standsafwijkingen voelen.
  • De dokter kan geen correcties met zijn handen uitvoeren.
  • Maar bij klachten die de dokter normaal op het contact-spreekuur behandelt, kan hij waarschijnlijk toch ook zo iets voor je doen. Bijvoorbeeld met oefeningen.

    Als je koorts hebt of door een infectie echt ziek bent, is een beeld-bel-consult geen optie; je lijf is namelijk minder goed in twee dingen tegelijk te doen.

    Beeld-bel-consulten worden berekend

    Beeld-bel-consulten worden net als normale contact-consulten berekend. De arts heeft echter voor de voorbereiding (en uitwerking) van een beeld-bel-consult veel meer tijd nodig dan bij contact-consulten.

    Wat is beeld-bellen?
    Beeld-bellen is bellen via de computer/laptop/tablet/telefoon met een videoverbinding. Zeg maar een soort Skype of WhatsApp. Alleen dan veilig. Het brengt uw privacy dus niet in gevaar. Daarnaast is het beeld-bellen van heelmanueel menselijk en gemakkelijk. Je hoeft hier dus echt geen computerexpert voor te zijn. Een klik op een linkje in uw mail met het onderwerp: 'uw beeld-bel-consult bij heelmanueel' is voldoende.
    Wat heb ik voor beeld-bellen nodig?
    Als u dit leest heeft u waarschijnlijk zelf alles in huis om gebruik te kunnen maken van beeld-bel-consulten; een computer met camera, een tablet of smartphone en toegang tot een snelle internetverbinding is genoeg. Voor de duidelijkheid: de mail met de link wordt verstuurd via postmaster@weseedo.nl. Dus niet via contact@heelmanueel.nl en niet via de zorgmail van heelmanueel.
    Hoe zit het met de veiligheid van beeld-bellen.
    Beeld-bellen van heelmanueel is veilig, AVG-proof en gaat via WeSeeDo. Deze leverancier die ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd. Videobeelden en conversaties worden niet opgeslagen op een server enzovoorts. De beelden blijven ook niet automatisch op uw apparaat staan. Dit is dus anders dan wat er bijvoorbeeld bij WhatsApp gebeurt. De gegevens zijn bij versturen vanzelfsprekend versleuteld ("end to end encrypted"). Natuurlijk let u wel op waar u beeld belt; belt u vanuit een kamer waarbij andere mensen aanwezig zijn, dan kunnen ze u horen. Dit is niet anders dan in de spreekkamer waarbij u iemand meebrengt.
    Voor en nadelen van een contact-consult en een beeld-bel-consult.
    De meeste mensen geven de voorkeur geven aan een contact-intake. Als mens heeft de arts deze voorkeur ook. Bij een contact-intake is er de mogelijkheid om tussendoor al een klein stukje lichamelijk onderzoek te doen waardoor het gesprek gerichter wordt. In de praktijk stellen mensen in een beeld-bel-intake vaak meer vragen dan in een contact-intake. Ook dat maakt een eerste beeld-bel-intake vaak net iets minder gericht. Door (meestal) minder vragen in het volgende contact-consult, kunnen we in dit tweede consult vaak weer meer doen. In een contact-behandelconsult kan het onderzoek veel gedetailleerder en sneller dan in een beeld-bel-consult. Zelden lijkt een probleem relatief zo eenvoudig dat in de contact-intake al een eerste behandelstap gemaakt kan worden.
    Als een beeld-bel-consult een contact-consult vervangt.

    In het gesprek bij een beeld-bel-consult heeft de dokter al vaak een idee of en welke oefeningen u kunnen helpen. Ook als hij u nog niet kent, wel is het makkelijker als hij u al kent.

    Als hij inschat dat het veilig kan, kan hij ook uw aanwezige partner of huisgenoot vragen te helpen. Met simpele dingen. Bijvoorbeeld: de camera te verplaatsen zo dat hij als de arts goed kan zien, wat hij moet zien voor diagnostiek en behandeling. Een notitie te maken. Te helpen met een eenvoudige beweging zoals het buigen van een been. Of te helpen met een oefening. Het klinkt misschien raar, maar als iemand zelf een beweging maakt, geeft dat de dokter hele andere informatie dan als iemand anders dezelfde beweging met de arm of het been van die persoon maakt. De aanwezigheid van een partner of huisgenoot maakt diagnostiek en behandeling daardoor vaak makkelijker. Zonder partner kan de dokter ook vaak wat voor u doen. Waarschijnlijk minder dan in een contact-consult en waarschijnlijk kost het meer tijd.

    Bij een beeld-bel-behandelconsult zal vaak kleding uit moeten. Ondergoed kunt u aanhouden.

    De vragenlijst als u een beeld-bel-consult boekt.

    Deze informatie krijgt u per mail als u een beeld-bel-consult boekt.

    Ben u nog nooit bij heelmanueel gezien? Dan moet u de ingevulde vragenlijst altijd terugsturen. We nemen in het eerste beeld-bel-consult de vooraf ingevulde vragenlijst door. Bij deze beeld-bel-intake vindt doorgaans geen behandeling plaats. Dit gebeurt namelijk meestal pas bij een eerste contact-consult.

    Bent u jaren niet geweest en is er veel in de tussentijd met u gebeurt? Ook dan kan een deel van de vragenlijst nodig zijn. Dan vult u alleen de relevante stukken in.

    De met pen ingevulde vragenlijst stuurt u terug via de papieren post naar heelmanueel Het Boomhuis Beukenlaan 2a 2612VC Delft.

    Net als bij eerste contact-consulten vindt een eerste beeld-bel-consult niet plaats als de ingevulde vragenlijst er niet is.

    Let op: de vragenlijst vult u in met pen of eventueel met een PDF bewerker. Zo blijft de structuur van de vragenlijst intact. Met tekstverwerker vervormde vragenlijsten worden niet in behandeling genomen.

    Bij een beeld-bel-consult als het een contact-consult vervangt zal vaak kleding uit moeten. Ondergoed kunt u aanhouden.

    Zo veel mogelijk uit een beeld-bel-consult halen door u voor te bereiden.

    Deze informatie krijgt u per mail als u een beeld-bel-consult boekt.

    • zit u op een rustige plek met voldoende privacy?

    Uitsluitend voor beeld-bel-consulten met behandeling:

    • is er een huisgenoot die eventueel kan helpen? (natuurlijk alleen als u en uw huisgenoot dat willen)
    • is er een plek op de vloer waar u een oefening kunt doen? (mat, handdoek etc prima, zacht matras ongeschikt)
    • heeft u een krukje (geen leuning) of iets wat recht is waar u op kunt zitten?
    • heeft u iets om op uw huid te schrijven? (bijvoorbeeld oogpotlood of kindervriendelijke stift)
    • heeft u een rolletje kinesiotape en een schaar?
    • heeft u pen en papier om notities te maken?

    Bij een beeld-bel-behandeling zal vaak kleding uit moeten. Ondergoed kunt u aanhouden.

    Een afspraak maken voor een beeld-bel-consult

    Een afspraak voor een beeld-bel-consult maakt u de assistente. Alleen voor korte beeld-bel-consulten of telefonische afspraken stuurt u een mailtje.

    Tot slot

    Beeld-bel-consulten voegen iets toe. Zeker als mensen in quarantaine zitten, heel ver moeten reizen en slechts oefeningen willen opfrissen. Waar mogelijk geeft de arts de voorkeur aan contact-consulten omdat dit makkelijker en diepgaander werkt en veel minder inspanning kost.