Werkwijze heelmanueel

Intake, onderzoek en uitleg

afspraak maken en vragenlijst eerste consult

Je maakt een afspraak voor een consult MuskuloSKeletale Geneeskunde (MSK) (MSK is voortgekomen uit OrthoManuele Geneeskunde (OMG) en wordt soms nog zo (onjuist) genoemd.) In de (beveiligde) afspraakbevestiging via de e-mail staat een link naar de vragenlijst. De vragenlijst print je uit en vul je met pen in. Je verwerkt de vragenlijst niet in een tekstverwerker. Omdat de lay-out in een tekstverwerker anders wordt en het doornemen en dingen terugzoeken in de vragenlijst dan onnodig tijd kost.

Bij een contact-consult neem je de ingevulde vragenlijst mee naar het contact-consult.

Het is noodzakelijk dat je ingevulde vragenlijst bij de intake beschikbaar is.

In het eerste consult nemen we de ingevulde vragenlijst door. Er kan ook ter sprake komen hoe je in je vel zit; emotionele of andere zaken die op je schouders drukken kunnen zich met ook spanning en pijn in je lijf opslaan.

Met de informatie van het gesprek onderzoek ik je gedegen. Vaak zal dat pas in een volgend consult zijn. Ga er vanuit dat voor het onderzoek op de onderbroek na alles uit moet. Ik zet streepjes op je huid om efficiënt te kunnen werken en nummer de wervels.

Ik wil mijn kleding aanhouden. Kan dat?
Ja, maar lastig is het wel. Maar wat is de reden dat je je kleding aan wilt houden? Als we de reden weten, zijn er vast oplossingen te verzinnen. Bijvoorbeeld: neem iemand die je vertrouwd mee naar het consult. Of we werken door een glad T-shirt en een gladde legging heen. Bij dit laatste gaan mogelijk wel bepaalde details verloren. Het steeds opnieuw uittellen van de wervels kost tijd en soms moet de arts schatten welke wervel welke is. Het is echter efficiënter om iemand door gladde, dunne kleding heen te behandelen dan om een zeer gespannen of wegens kouwelijkheid klappertandend persoon te behandelen.

.

Na het onderzoek bespreek ik, voorzover relevant en gewenst, wat ik bij je vond en/of gevonden stands- en functieafwijkingen misschien een (mede)verklaring voor je klachten kunnen zijn.

De behandeling

Is een MSK behandeling aangewezen en je wilt dat ik je behandel, dan kunnen we daar in het eerste consult na de intake vaak een begin mee maken. Zelden zelfs al bij de intake. Behandelen is meestal in een bepaalde volgorde vasthouden of drukken op verschillende plekken op je lijf. Zachte technieken hebben mijn voorkeur. Deze zijn vaak minder gevoelig dan hardere technieken. En via mijn handen meestal efficiënter. Hoewel ik met zachte technieken werk, kan behandeling wel gevoelig zijn, ook al zeggen sommigen dat de druk van mijn handen aanvoelt alsof er “kattenpootjes over je heen lopen”.

Het kan ook zijn dat ik je oefeningen geef.

Minder vaak komt het voor dat ik medicatie voorschrijf. Meestal schrijf ik hiervoor een verzoek aan je huisarts. Dan is hij/zij direct op de hoogte.

Je werkt mee tijdens de behandeling door op het juiste moment te zuchten, een eenvoudige beweging te maken, te vertellen hoe iets voelt en meer van dit soort eenvoudige dingen. Als je niet mee kan werken, kun je vaak toch behandeld worden.

Je kunt de behandeling efficiënter maken door je lijf de ruimte te geven optimaal voor een behandeling te gaan. Door het niet met iets anders te belasten. Je lijf is nameljk minder goed in meerdere grote dingen tegelijk doen. Bijvoorbeeld: herstel van een grote lichamelijke inspanning vlak voor de behandeling, is werk in uitvoering voor je lijf. Veranderingen door een behandeling deel te maken van je dagelijkse zijn, is ook werk in uitvoering. Geef, als het mogelijk is, je lijf dus de ruimte met relatieve rust om optimaal gebruik te maken van de behandeling.

Het effect van de behandeling

Bij een MSK behandeling krijgt je lichaam via de gewrichten, botten, spieren, pezen en vliezen een seintje spierspanning los te laten en standsafwijkingen te corrigeren. Het zenuwstelsel lijnt vervolgens de gewrichten en botten uit, vermindert de spierspanning en herstelt de beweeglijkheid. Dit gaat vaak heel snel. Als het ware valt een dominostenenketen om of een lampje in de kerstverlichting wordt goed gezet waardoor het hele snoer weer brandt. Dit is vaak moeilijk uit te leggen aan de omgeving. Neem daarom, als je kunt en wilt, iemand mee. Vier oren horen meer dan twee en het is makkelijker over de behandeling na te praten met iemand die je behandeling meemaakte.

Een aantal MSK-handgrepen hebben gelijk resultaat en dat kun je direct ervaren. Bijvoorbeeld: beweeg je al beter of makkelijker? Is iets minder gevoelig of voelt iets minder beurs? Bij bepaalde problemen is naar het effect kijken pas zinvol nadat een bepaalde rij van handgrepen is toegepast. Het effect wat jouw lijf laat zien, bepaalt mede de volgende behandelstap.

Na de behandeling

Als je behandeld bent, neem dan waar wat je anders doet, hoe je anders beweegt, hoe je houding is. Je lichaam corrigeert de standsafwijkingen en laat spierspanning los en zoekt daarbij naar een nieuw evenwicht. Dit kan hard werken zijn en het lichaam kan daarbij reageren op een manier die bij jouw lichaam past, bijvoorbeeld met spierpijn. Ook moeheid en emoties kunnen optreden. Houd er rekening mee dat dit kan gebeuren!

Als dit soort reacties optreden, ontstaan ze meestal in uren tot dagen na de behandeling. Spierpijn komt het meeste voor en duurt - als het optreedt - meestal uren tot enkele dagen. Het kan echter soms weken duren voordat het lijf weer helemaal tot rust komt. Treden dit soort reacties op, dan hoeft zich dat bij een volgende behandeling niet te herhalen. Voor een goed behandelresultaat hoeven dit soort reacties in het geheel niet op te treden.

Na behandeling beweegt je lijf waarschijnlijk anders. Om hieraan te wennen is het goed om je lichaam relatief wat rust te geven. In het dagelijks leven zal dit niet altijd goed mogelijk zijn, maar als je voor jouw doen gewoon een beetje blijft bewegen, geef je je lichaam doorgaans een optimale kans om een nieuw evenwicht te vinden. Helemaal niet bewegen of voor jouw doen ineens heel veel bewegen, is in de eerste dagen na de behandeling ongewenst.

Wanneer en hoe vaak een vervolgbehandeling?

Het is afhankelijk van je lijf wanneer we een volgende behandelstap maken. Hoe snel vindt je lichaam een nieuw evenwicht? Over het algemeen is een volgende behandelstap na 2 weken goed mogelijk. Soms kan het eerder, soms moet het later. Als vuistregel kun je aanhouden dat het lijf nog niet aan een volgende behandeling toe is als het nog dagelijks verandert. Dus als op het ene moment een pijntje hier zit, op het volgende moment een stijfheidje daar en het de volgende dag weer totaal anders is. Dan is uitstellen van de behandeling verstandig omdat, als het lijf een evenwicht vond, het rendement van de vervolgbehandeling meestal hoger is. Alleen als klachten onverhoopt aan het terugkomen én opbouwen zijn, elke dag wat meer, kan het verstandig zijn de vervolgbehandeling te vervroegen.

De behandeling moet je wat opleveren. Het is ongebruikelijk dat er in enkele behandelingen helemaal niets veranderd is. In dat geval kan er (ook) iets anders aan de hand zijn of heb je (ook) andere technieken nodig.

Hoe vaak je behandeld moet worden is afhankelijk van je klachten. Zeker als een klacht heel lang bestaat, kunnen er meer behandelingen nodig zijn om het eindresultaat te bereiken. Vaak kan ik een grove schatting maken hoeveel behandelingen je op het lichamelijke vlak nodig zult hebben, maar nooit precies. Dat wordt lastiger als er stress of gewoontes zijn die de klachten óók onderhouden. Soms komen we onderweg niet eerder zichtbare, verstopte compensaties tegen waar we ook wat mee moeten.

Als je de helft van het geschatte aantal benodigde behandelingen gehad hebt, hoef je nog niet de helft van het resultaat te voelen. Na zorgvuldige opbouw kan je lichaam namelijk ineens veel standsafwijkingen corrigeren en spierspanning los laten. Dan kan er ineens resultaat zijn. En natuurlijk: ga je op het sportveld na de behandeling weer onderuit, krijg je een nieuw ongeluk of is jouw lichaam door een eerdere beschadiging zoals een hernia gevoeliger voor blessures, dan kan het nodig zijn om je opnieuw te behandelen. Dat kan ook zo zijn bij een heftige emotionele shock omdat die opnieuw spanning in je lijf kan geven.