Vragen.

Algemene informatie MSK, technieken, karakteristieken artsen en patiëntendoelgroep.

Wat is het verschil tussen MSK, OMG, methode Sickesz en methode Eindhoven?
MSK (Musculoskeletale Geneeskunde) is de nieuwe naam voor OMG (OrthoManuele Geneeskunde) per 1/1/2017. De artsenberoepsvereniging veranderde de naam omdat de nieuwe naam meer aansluit bij de internationale naamgeving. De beide namen worden door elkaar gebruikt.

In 2006 zijn methode Sickesz en methode Eindhoven samengevoegd tot OrthoManuele Geneeskunde. Methode Sickesz kijkt naar standafswijkingen, methode Eindhoven naar beweging/functie. Beide methoden beogen klachten te verminderen en lopen in elkaar over. Verbetering van stand leidt namelijk tot betere functie, verbetering van functie geeft vaak ook een betere stand. De methodes zijn deels uitwisselbaar, deels aanvullend.

Wat is het verschil tussen manipulaties, orthomanipulaties en mobilisaties?

Manipulaties, orthomanipulaties en mobilisaties zijn behandeltechnieken met hetzelfde doel; er voor zorgen dat de beide gewrichtsvlakken van een gewricht ten opzichte van elkaar goed komen te staan. Daardoor verdwijnen functiestoornissen, beschermende (spier)spanning en pijn. De technieken verschillen.

Kort door de bocht uitgelegd maken manipulaties de ruimte in het gewricht een fractie van een seconde iets groter door het gewricht minimaal iets uit elkaar te trekken. Zo kan het gewricht in de goede stand terugveren. Bij het minimaal uit elkaar trekken kan een krakend, ploppend geluid ontstaan.

Bij een orthomanipulatie wordt gekeken/gevoeld naar de stand van de beide botstukken van een gewricht en wordt een beetje druk gegeven in de richting waar het bot heen moet. Zo wordt het zenuwstelsel gevraagd het gewricht in de goede stand terug te zetten.

Bij een mobilisatie wordt enige malen een beweging met een beetje (sturende) druk van de handen van de behandelaar gemaakt. Ook hierbij komen de gewrichtsvlakken ten opzichte van elkaar in de goede stand. Dit heeft functieherstel tot gevolg.

Er zijn ook nog tal van spierspanningsgerichte technieken. Hoewel niet helemaal juist (omdat het meer kan zijn dan spieren alleen) reken ik strain counterstrain (positionerings)technieken hier ook onder. Bij dit soort technieken wordt een lichaamsdeel in een houding gebracht en even hierin vastgehouden. Hierbij wordt een pijnlijke structuur minder pijnlijk en ontspannen spieren. Heel vaak reageert niet alleen een pijnlijke spier maar een hele spier- en bewegingsketen.

zie tevens: globale definities en beschrijvingen van verschillende behandeltechnieken.

Kraak je?
Als je vraagt of ik harde technieken gebruik die een krakend geluid geven: ik gebruik bij voorkeur zachtere technieken. Die zijn vaak effectief. Zelden kan er ook bij hele zachte technieken een geluidje te horen zijn.

Werkwijze heelmanueel

Waarom zo’n uitgebreide vragenlijst?
Om 2 redenen:
  • uiteindelijk spaart een uitgebreide vragenlijst vaak tijd. De tijdwinst zit er in dat de arts sneller het overzicht heeft waar de dominostenenketen het beste benaderd kan worden. De kans is kleiner dat de arts later alsnog aan iets moet werken wat achteraf gezien meegenomen had kunnen worden in de oplossing.
  • beperkingen en pijntjes die iemand normaal is gaan vinden en niet meer spontaan noemt, komen ook ter sprake. Niet alleen voegt het aan kwaliteit van leven toe als deze beperkingen en pijntjes opgelost worden, deze pijntjes en beperkingen kunnen zelfs de sleutel aanreiken hoe de dominostenenketen het beste benaderd kan worden.
Hoe veel kleding moet er uit om nagekeken en behandeld te worden?
Het is handig als alle kleding op de onderbroek na uit is omdat:
  • de arts een aantal dingen zonder kleding kan zien die hij anders niet ziet. Zo verraadt een zweterige strook op de huid stoornissen van diepere structuren
  • de arts makkelijker en sneller werkt als hij tekentjes op de huid kan zetten
  • de arts door het aanraken van de huid extra informatie krijgt. Zo verraadt een lokaal stuggere huid soms stoornissen van andere structuren
  • soms kleding hindert bij bewegen en zo het onderzoek stoort
Kan ik behandeld worden als ik al mijn kleren aan wil houden?
Ja, zeker een deel van de diagnostiek en behandeling kan. Het kan wat lastiger en tijdrovender zijn. Bijvoorbeeld omdat de arts steeds opnieuw de wervels moet uittellen ipv zijn notities op je huid te zien. Maar waarom stel je deze vraag? Als je je niet veilig voelt zonder kleding, neem dan gerust bijvoorbeeld iemand die je vertrouwt mee naar het consult. Of we werken door een glad T-shirt en een gladde legging heen. Ook als je een koukleum bent of je schaamt voor je lijf kunnen we door een glad T-shirt en een gladde legging heen werken. Het lichamelijk onderzoek wordt iets minder nauwkeurig en iets lastiger maar het is efficiënter om iemand door gladde, dunne kleding heen na te kijken en te behandelen dan om een zeer gespannen of door kou klappertandend persoon te behandelen. Bepaalde schedeltechnieken kunnen niet goed door een pruik heen gedaan worden.
Kan mijn bh aanblijven?
Bij contact-consulten is het vaak makkelijker als de BH uit is. Maar als jij wilt dat je bh aanblijft, blijft deze aan. Als je namelijk gespannen bent omdat je bh uit is, hindert dat onderzoek en behandeling meer dan het niet goed naar de bedekte wervels en ribben kunnen voelen. Als je de bh aan wilt houden, kies er dan een met zo smal mogelijke banden, zonder borstvulling en zonder beugels.

Bij beeld-bel-consulten kan de bh aanblijven. Omdat de dokter nooit aan de partner de verfijnde diagnostiek aan de ruggewervels in het gebied de bh-band kan toevertrouwen.
Je reserveert relatief veel tijd voor een patiënt. Waarom?
Om gezamenlijk diepgaand te onderzoeken wat de oorzaak van je probleem is. Weten we waarschijnlijk waar het begin van de dominostenenketen van het probleem ligt, dan is de kans op een efficiëntere behandeling en blijvend resultaat groter. Vanzelfsprekend zijn er een aantal vaste stappen in de MSK behandeling die vaak goed werken maar ik geef de voorkeur aan maatwerk. Tijd om na te denken hoe je zo efficiënt mogelijk kunt werken, levert uiteindelijk tijdswinst op. Bovendien kan ik beter luisteren als er tijd is en dat draagt bij aan ontspanning waardoor lichamelijk makkelijker te werken is.
Waarom heet je praktijk heelmanueel?
Het Latijnse woord voor hand is manus. Dit woord zie je terug in OrthoManuele Geneeskunde. Dit was de officiële naam voor MusculoSKeletale geneeskunde tot 2017. Binnen de MSK-geneeskunde zijn er ook collega’s die injecties geven en onder röntgendoorlichting geïrriteerde zenuwen uitschakelen. Binnen de heelmanueel worden dit soort ingrepen niet gedaan. Heelmanueel kiest voor handwerk en oefeningen, eventueel ondersteund met eenvoudige hulpmiddelen. Dit is het meest natuurlijk en vaak ook genoeg. Daarnaast kunnen de meeste huisartsen goed prikken in die gewrichten en slijmbeurzen waar geen foto's of echo's voor nodig zijn. Daar de huisarts vanuit de basisverzekering vergoedt wordt, zijn kosten voor een prik (als die al nodig is) via de huisarts lager voor u.

Hoe werkt OrthoManuele/MusculoSKeletale Geneeskunde?

OMG/MSK - seintje in de dominostenenketen
MSK gaat ervan uit dat één reden voor pijn en bewegingsbeperkingen standsafwijkingen van botten en spanning in weefsels, bijvoorbeeld spierspanning, zijn. Vaak lost het lichaam dit zelf op. Soms lukt dit niet en reageert het lichaam weer op deze standsafwijkingen of deze weefselspanning met andere standsafwijkingen of weefselspanning. Het lijf probeert zich als het ware te beschermen. Als de beschermende reacties het doel voorbij schieten, worden ze zelf weer een irritatiebron. Bij een MSK behandeling, zoals we het bij heelmanueel met zachte technieken doen, krijgt het lichaam als het ware de vraag of het veilig genoeg is de beschermingsreactie los te laten. Als het de beschermingsreacties loslaat, kan het lijken alsof klachten en beperkingen als een rijtje dominostenen omvallen en verdwijnen.

Elders wordt ook wel met hardere technieken gewerkt. Of met bijvoorbeeld injecties. Hoe dan ook: Als het lijf de beschermingsreacties los kan laten, kan het lijken alsof klachten en beperkingen als een rijtje dominostenen omvallen en verdwijnen.

OMG/MSK – weefselspanning als een oorzaak voor klachten
OMG probeert de balans te herstellen. Als dit lukt, wordt weefselspanning vaak minder. Een verklaring voor de afname van klachten is vermindering van druk. Behalve MSK handgrepen kunnen ook oefeningen en bijvoorbeeld letten op een goede houding (bv werkpositie) bijdragen aan de vermindering van spanning in weefsels. De arts van heelmanueel werkt ook strain-counterstrain-postioneringstechnieken. Bij dit soort technieken wordt een lichaamsdeel in een houding gebracht en even hierin vastgehouden. Daarbij wordt een pijnlijke structuur minder pijnlijk en ontspannen spieren. Heel vaak reageert niet alleen een pijnlijke spier maar een hele spier- en bewegingsketen.

Elders geen of geen acceptabele oplossing gevonden

De behandeling of operatie die voorgesteld is, zie ik niet zitten (of heeft onvoldoende opgeleverd)
Je mag aannemen dat de voorgestelde of uitgevoerde behandeling of operatie een reële optie is of was. En dus serieus overwogen moet worden. Daarom werd het je ook voorgesteld. De meeste artsen en therapeuten hebben echter geen of beperkt inzicht in wat een MSK arts misschien als opties ook te bieden heeft. In een heel aantal gevallen rond pijn en bewegingsbeperkingen - maar zeker niet alle - heeft de MSK arts andere, vaak minder ingrijpende behandelopties.
De specialist heeft niets kunnen vinden en zegt dat het psychisch is.
Wat jouw specialist zei, weet ik niet. Meestal zeggen specialisten dat ze op hun vakgebied geen behandelbare oorzaak kunnen vinden. "U moet er maar mee leren leven", heet het dan vaak. Veel mensen vertalen dat weer als: "het is psychisch", "het is jouw eigen schuld" of "je stelt je aan". Zonder twijfel spelen psyche en emoties bij pijn mee. Verzwik je je voet als je verliefd bent, dan voelt dat heel anders dan als je net aan de kant bent gezet. Dat snapt iedereen. Zeer waarschijnlijk heeft je specialist je niet met MSK technieken nagekeken. Dat valt waarschijnlijk buiten zijn kennis en kunde. Misschien zijn er mogelijkheden op MSK gebied.

Stress en spanning

Ik ben erg gestrest. Hindert dat de behandeling?
Nee en ja.

Nee, oorlog in het lijf omdat er van alles scheef staat is juist iets waarvoor mensen naar heelmanueel komen. Als we de eerste scheefstanden corrigeren, ontspant het lijf waarschijnlijk al en worden volgende behandelstappen makkelijker.

Ja, als de stress een dieperliggende oorzaak van je klachten is, is het handig om daar aanpassingen in je leven te maken. Voel je je erg opgejut en een speelbal van het lot, kijk dan hoe je (wat) invloed op je leven terug kunt krijgen. Elk begin is een begin. Stress kan inderdaad een (mede) onderhoudende factor van lichamelijke klachten zijn. MSK behandeling kan mogelijk noodzakelijke aanpassingen in je leven niet voor je regelen. Dat moet je op een andere manier doen. Wat MSK-behandeling wel voor je kan doen is de spier- en weefselspanning verminderen die door lichamelijke scheefstanden wordt beinvloed. Door lichamelijke spanningsvermindering worden kortere lontjes vaak weer langer, vermindert ook vaak stuiterbalgedrag en schrikachtigheid. Daarmee wordt het allicht makkelijker om je andere problemen helderder aan te pakken. En het werkt ook andersom: emotionele en psychische ontspanning dragen vaak ook bij aan ontspanning van je lijf. Het lichaam en de geest moeten in balans zijn en het lijf "draagt" geregeld de last van de geest.

Kan stress het resultaat van de behandeling beïnvloeden?
Ja. Hoge spierspanning en continue schrikreacties hebben invloed op je lijf. Zoals eerder gesteld: Het lichaam en de geest moeten in balans zijn en het lijf “draagt” geregeld de last van de geest. Is echter de oorlog door scheefstanden in het bewegingsapparaat uit je lijf, dan wordt de geest vaak ook rustiger. Neemt niet weg dat je er wel goed aan doet om naar stress te kijken en zo nodig veranderingen in je leven aan te brengen.
Is het psychisch, is het mijn schuld?
Het onderscheid tussen lichamelijke en psychische gesteldheid is gemaakt om dingen beter uit te kunnen leggen. Helaas is deze splitsing een eigen leven gaan leiden. Dit onderscheid doet geen recht aan de werkelijkheid. Dat weet iedereen uit ervaring; ben je verliefd, dan voelt een verzwikte enkel anders aan dan als je net aan de kant gezet bent. Neemt pijn en spanning in het lijf af, dan worden korte lontjes vaak weer langer. Een schuldvraag is doorgaans weinig behulpzaam bij herstel.

Houding

Kan houding invloed hebben op klachten?
Ja. Door een andere houding is er een andere spierspanning en beweeg je anders. Probeer maar: met je kin ver vooruit gestoken kun je nek minder ver draaien en je armen minder ver optillen.
Ik heb al lang een slechte houding. Is er wat aan te doen?
MSK behandeling kan geregeld een bijdrage aan houdingsverandering leveren. Hoe groot deze bijdrage kan zijn, is afhankelijk van de achtergrond van je slechte houding. Een slechte houding door een gebroken wervel is anders dan een slechte houding door lichamelijke pijn, (spier)spanning of “niet kunnen door vast zitten”. En dat is weer anders dan een slechte houding door gewoontevorming. Bij dat laatste moet je ook actief aan de gang, bijvoorbeeld niet hangen voor de tv of een misschien een minder handig ingerichte werkplek veranderen. Een slechte houding door jezelf onzichtbaar te willen maken, angst en klappen willen ontwijken, is weer een andere slechte-houding-categorie. Hierbij is misschien ook begeleiding van een mental coach of een psycholoog nodig.

In ieder geval kunnen er naast MSK behandeling dus ook nog concrete andere acties van jou nodig zijn om een slechte houding te verbeteren.

Welke lengte (en vorm) van een consult kies ik?

Na de corona-uitdagingen zijn er alleen contact-consulten en beeld-bel-consulten van een uur. Andere consultduur alleen op (tijdige) aanvraag mogelijk.

Wat zijn de voordelen van een contact-intake en van een beeld-bel-intake?
De meeste mensen geven de voorkeur geven aan een contact-intake. Als mens heeft de arts deze voorkeur ook. Bij een contact-intake is er de mogelijkheid om tussendoor al een klein stukje lichamelijk onderzoek te doen waardoor het gesprek gerichter wordt. Zelden lijkt een probleem relatief zo eenvoudig dat in de contact-intake al een substantiële eerste behandelstap gemaakt kan worden. In de praktijk stellen mensen in een beeld-bel-intake vaak meer vragen dan in een contact-intake. Dat maakt een eerste beeld-bel-intake vaak net iets minder gericht. Door (meestal) minder vragen in het volgende contact-consult, kunnen we in dit tweede consult vaak weer meer doen. Een beeld-bel-intake heeft als voordeel dat je niet hoeft te reizen.

Zowel bij een contact-intake als bij een beeld-bel-intake heeft de arts je ingevulde vragenlijst nodig.

Waarom is een e-mail of telefonisch contact meestal niet efficiënt voor medisch inhoudelijke vragen op MSK-gebied?
Een e-mail contact leidt meestal tot een telefonisch contact omdat de dokter bijna altijd vragen heeft die je van te voren niet kon bedenken. Een e-mail contact leidt dus bijna altijd tot een telefonisch contact. (Daarom beschouwdt heelmanueel e-mail als een variant van telefonisch contact en berekent het ook zo.) Daarnaast en bovenal zegt een blik meer dan 1000 woorden en voelen hoe een gewricht staat en hoe de spierspanning is, zegt meer dan 10000 woorden. In de praktijk komt het er op neer dat telefonische contacten, zeker voordat iemand gezien is op het spreekuur, voor een groot deel zinloos zijn. Beeld-bel-consulten zijn veel zinvoller dan e-mail-consulten en telefonische consulten als iets al echt op afstand moet.
Wanneer is een telefonisch contact te overwegen?
Telefonische contacten kunnen soms wel efficiënt gebruikt worden voor evaluatie, het beantwoorden van kleine vragen, bijvoorbeeld over verloop en wanneer iemand weer gezien moet worden. Daarnaast kan het soms gebruikt worden voor het aanpassen van oefeningen van mensen die recent nagekeken en behandeld zijn. Over het algemeen werken beeld-bel-consulten voor aanpassingen van oefeningen makkelijker. Omdat dingen aangewezen en voor gedaan kunnen worden.

Hoeveelheid behandelingen

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Dat hangt er vanaf wat er aan de hand is en wat er verder met je gebeurt. Heb je tussen de behandelingen door een ongeluk of val je van de trap dan verandert er wellicht iets aan wat (in eerste instantie) aandacht behoeft. Als een MSK behandeling geïndiceerd is, tonen veranderingen zich meestal snel. Verandert er helemaal niets binnen 3-5 behandelingen, dan is een MSK-behandeling-met-de-gekozen-technieken doorgaans verder niet zinvol. Dit komt zeer zelden voor. Heeft iemand een vaak voorkomende combinatie van functiestoornissen en afwijkingen in stand, dan kan de arts vaak een goede inschatting geven hoeveel behandelingen nodig zijn. Maar verrassingen in positieve en negatieve zin zijn mogelijk.

Wachttijden

Waarom zijn er minder plekken op het spreekuur beschikbaar dan voor corona?
Sinds corona is er extra poetstijd tussen cliënten en zijn er minder spreekuurplaatsen beschikbaar. Nu ook nog wordt dit poetsbeleid gevolgd. Er is dus helaas een wachttijd ontstaan en er staan vrijwel altijd meerdere mensen op de spoed- en reservelijst. De structurele dagelijkse spoedplek is daarmee helaas vervallen. Door de arts wordt op inhoudelijke gronden een spoed- en reservelijst bijgehouden voor de plaatsen die door afzeggers vrijkomen. Omdat mensen met een code voor de online-agenda zichzelf er in kunnen zetten en uit kunnen halen, kun je overwegen op zaterdag voor de week erna in de agenda te kijken als je haast hebt. Ervaring leert dat er op zaterdag vaak 1-2 plekken voor de week erna vrij komen. Plekken die vrijkomen en als eerste door de arts worden gezien, worden door hem geblokkeerd voor de mensen op de spoed- en reservelijst. Anders geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Wanneer kan ik terecht?
Ben je eerder geweest en kreeg je een code voor de online agenda? Dan kun je in de online agenda zien wanneer je terecht kunt. Heb je geen toegang tot de online agenda, dan kan de assistente je dat vertellen.

Mensen kunnen tot 24 uur voor het consult af zeggen. Er kunnen dus tot de dag van tevoren plekken op het spreekuur vrijkomen.
Medische spoed
Medische spoed is een situatie waarin er zonder acuut ingrijpen ernstige en blijvende gevolgen zijn. Een hartaanval of een beroerte is een voorbeeld van medische spoed. Medische spoed is zeer zeldzaam of bestaat zelfs niet binnen de MSK geneeskunde als je MSK problemen definieert als dat iets met specifieke MSK-handgrepen te behandelen is. En de groep die met specifieke MSK handgrepen te behandelen is, is de doelgroep van heelmanueel. Er bestaat echter wel medische spoed in aanpalende specialismen, bijvoorbeeld een gebroken nekwervel of een bloeding tussen de hersenvliezen na een ernstig ongeluk of een bacteriële ontsteking van een kunstgewricht. Als stelregel kun je aanhouden dat ineens optredende of plotseling verergerende ziektebeelden bij de huisarts of op de spoedeisende eerste hulp thuis horen.
Geen medische spoed maar wel haast; de spoedplek voor dringende klachten.
De spoedlijst is voor 'geen-medische-spoed-maar-wel-dringend'. Wat komt er op deze spoedlijst? Klachten die ernstig beperkend zijn en op deze manier dringend. Voorbeelden hiervan zijn dat iemand door de pijn niet meer slaapt of iemand iets niet meer kan doen wat die wel moet kunnen wat echt belangrijk is. Zoals een moeder die de baby niet meer op kan pakken vanwege pijn tussen de schouderbladen of de examen-kandidaat die door rugpijn zijn examens niet kan maken omdat hij niet kan zitten. Iets anders voor de spoedlijst kan zijn dat klachten met de dag fors heftiger worden. Soms met aanleiding zoals struikelen of een grote tandartsingreep, soms zonder duidelijke aanleiding. Tot dit laatste kan ook terugval na een eerdere succesvolle behandeling behoren (lees: er is nog een onderhoudende factor die verder behandeld moet worden om niet verder richting terug naar af te gaan. (Ter zijde zij vermeldt: terug bij af komt gelukkig bijna nooit voor)). Daarnaast kan er 'spoed' wegens tijdsdruk zijn zoals dat iemand binnenkort langdurig op stage in het buitenland gaat. Voor dit soort dringende problemen houdt de arts een spoedlijst bij. De volgorde op de lijst wordt op inhoudelijke gronden door de arts bepaald. Denk je op de spoedlijst te horen: maak alvast een afspraak op de eerst mogelijke plek en stuur een mailtje naar contact(add)heelmanueel.nl. De afspraak die je oorspronkelijk maakte, blijft staan tenzij je de afspraak zelf afzegt.
De reservelijst voor 'prettig-als-het-eerder-gezien-kan-worden' maar niet dringend.
De reservelijst is voor vervelende klachten die hinderlijk maar toch niet dringend zijn. Voorbeelden hiervan zijn dat iemand door de pijn niet meer zijn dagelijkse 2 uur kan wandelen maar na een uur moet stoppen. Of zijn recreatieve potje tennis na 3 kwartier moet opgeven door bijvoorbeeld pijn in de kuit. Voor dit soort problemen houdt de arts een reservelijst bij. De volgorde op de lijst wordt op inhoudelijke gronden door de arts bepaald. Denk je op de reservelijst te horen: maak alvast een afspraak op de eerst mogelijke plek en stuur een mailtje naar contact(add)heelmanueel.nl. Heb je geen afspraak gemaakt en wacht je alleen af: mensen die de moeite deden om een afspraak te maken gaan bij gelijkwaardigheid van ernst van de klachten voor. De afspraak die je oorspronkelijk maakte, blijft staan tenzij je de afspraak zelf afzegt.

Toegang tot de online agenda

Kosten en vergoedingen

Wat vergoedt mijn verzekeraar?
Wat je verzekeraar vergoedt is afhankelijk van je polis. Vergoeding vindt plaats vanuit het aanvullende pakket, dus niet vanuit de basisverzekering. De meeste verzekeraars vergoeden een beperkt bedrag per dag met een bepaald maximum per jaar. Je hebt hier snel een goede indruk van via het overzicht vergoedingen per verzekeraar dat de Nederlandse Vereniging voor Artsen Musculoskeletale Geneeskunde (NVAMG) maakte. Omdat MusculoSKeletale Geneeskunde (MSK)/OrthoManuele Geneeskunde (OMG) wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket, gaat het niet van je eigen risico af. Raadpleeg voor de meest actuele en volledige informatie je verzekeringspolis.
Is de arts lid van de NVAMG?
Ja (en daarnaast ook nog lid van meerdere Duitstalige beroepsverenigingen maar dat maakt voor de Nederlandse verzekeraar niet uit).

Spreekuurlokatie en bereikbaarheid

Waar is er spreekuur?
Er is spreekuur in het gebouw "het Boomhuis" in Delft (Beukenlaan 2a 2612 VC Delft) en achter je beeldscherm bij een beeld-bel-consult Het Boomhuis is rolstoeltoegankelijk. Bus 60 stopt zo goed als voor de deur. Het Boomhuis heeft enkele 5 (7) eigen parkeerplaatsen. Het spreekuur in Den Haag, Leiden en Delft De Hoed is definitief gestopt.
Hoe vaak komt de bus bij het boomhuis?
Van af station Delft rijdt bus 60 (richting Nootdorp Metro) doordeweeks 4x/uur in 7 minuten naar Bushalte "De Bieslandhof". Die bushalte is zo goed als voor de deur van het Boomhuis (minder dan 75 meter). Check OV9292 voor actueel reisadvies. Het boomhuis is het vierkante, gele gebouw aan het begin van de Beukenlaan.
Hoe kom ik met de auto bij het Boomhuis?

A13 (E19) afrit 9/Ikea, niet naar Ikea maar de stad in. De weg is zeer direct en u komt NIET in de binnenstad. Het Boomhuis heeft 5 (7) eigen parkeerplaatsen.
Hoe kom te voet naar het Boomhuis?

De wandeling vanaf station door historische binnenstad is 1,7 km. Bij vlot lopen is de wandeling een klein half uurtje. Een wandelnavigatiesysteem, bijvoorbeeld uw telefoon, is handig als u niet bekend bent in Delft.

Regelgeving, privacyreglement en klachtenregeling

Ik ben minder tevreden en heb een suggestie of zelfs een klacht.
Wat jammer dat je minder tevreden bent. Bespreek het met de MSK-arts. Wellicht kunnen we er iets aan doen (en herhaling bij andere mensen voorkomen). Komen we er samen niet uit? Dan is heelmanueel aangesloten bij een klachtenregeling. Via de NVAMG, de beroepsvereniging voor MSK-artsen, is er een onafhankelijk klachtenfunctionaris voor je beschikbaar. Er is een folder over de klachtenfunctionaris. De klachtenfunctionaris is ook bereikbaar via www.mskzorg.nl/voor-patienten.

Overige vragen

Ik ben tevreden en heb een complimenten of een suggestie.
Bij heelmanueel werken we zorgvuldig en hopelijk ben je tevreden. Je tevredenheid horen we graag terug en vertel het ook je vrienden. Wellicht hebben zij ook iets aan deze zorg. Heb je een suggestie waarmee we de zorg nog beter en toegankelijker kunnen maken? Laat het ons weten per mail of bij het consult. Wie weet kunnen we er iets mee. Zo hebben we bijvoorbeeld in 2018 de tekst op de factuur aangepast, de mogelijkheid tot een gesplitst intake-consult en een kort consult ingevoerd.
Wanneer is de site voor het laatst bijgewerkt?
Deze site is voor het laatst substantieel bijgewerkt op 7-1-2022 (update 2023), eerder 8/1/2022 (update 2022) en ervoor 10/1/2021 ivm verhuizing naar het Boomhuis, ervoor 2x in het begin van de corona-episode (8/5/2020 & 2/4/2020). De laatste substantiele wijzigingen voor corona vonden plaats op 23/5/18 ivm de AVG (o.a. toevoegen privacyreglement). Vanzelfsprekend zijn tussendoor noodzakelijke kleine wijzigingen aan vragenlijsten, prijzen, folder en bevestigingsmail doorgevoerd.