Voor Verwijzers

Op de site van de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging van Artsen Musculoskeletale Geneeskunde NVAMG is veel algemene informatie te vinden over MSK-geneeskunde, het beroepsprofiel, de kerncompetenties enzovoorts. De informatie op de site van heelmanueel richt zich daarom specifiek op heelmanueel en samenwerking.

Sinds jaar en dag streeft heelmanueel er naar de huisarts van cliënt na het eerste contact-consult een brief per zorgmail te sturen. Niet altijd geeft een cliënt daar toestemming voor. Wordt er een brief gestuurd, dan kan de gebruikelijke zorgmailbrief (via edifact) direct worden ingelezen in uw HIS. In de zorgmails naar de huisartsen die vooralsnog weinig brieven van heelmanueel ontvingen, staat volgende algemene uitleg over MSK geneeskunde en de positionering van het vak.

Voor het geval u het vak MusculoSKeletale (MSK) geneeskunde niet goed kunt plaatsen, hieronder enige algemene informatie. Deze bevat geen specifieke informatie over uw patiënt.

In deze informatie heb ik de nadruk op handgrepen gelegd omdat ik alleen deze -en dus niet de invasieve technieken- gebruik. Er zijn echter settings zoals de rugpoli waar ook interventies onder röntgengeleiding plaatsvinden. Ik werk alleen met de hand en eenvoudig gereedschap om de handgrepen te ondersteunen.

WERKVELD: De MSK-arts houdt zich bezig met klachten die voortkomen uit of een relatie hebben met het bewegingsapparaat. Het lichamelijk onderzoek is uitgebreid met specifiek onderzoek naar stands- en bewegingsafwijkingen. Hiermee heeft een MSK-arts een aanvullende mogelijkheid om een aantal problemen te verklaren en te behandelen. Behandeling betreft doorgaans handgrepen op het lijf om de beweeglijkheid te herstellen. Afhankelijk van de gekozen techniek kan dit harder of zachter zijn.

In Nederland wordt MSK- geneeskunde meer en meer als een horizontaal geneeskundig specialisme beschouwd. In het tijdschrift Manuelle Medizin (Augustus 2021) zag ik voor het eerst de term “Querschnittfach” waarbij het vak als een dwarsdoorsnedevak tussen vakken als huisartsgeneeskunde, orthopedie, traumatologie, revalidatie geneeskunde, sportgeneeskunde en de pijntherapie werd genoemd.

REACTIES NA EEN BEHANDELING/SNELHEID VAN VERWACHTTE VERBETERING: Na een behandeling kan het zijn dat een patiënt moet wennen aan de herwonnen beweeglijkheid, spierpijn heeft, moe of wat emotioneel is. Dit verdwijnt doorgaans binnen enkele dagen. Er kan reeds na de eerste behandeling verbetering optreden. Soms treedt verbetering pas op na enkele zorgvuldig opgebouwde behandelstappen. Het is ongebruikelijk als er geen verandering optreedt binnen 3-5 behandelingen. In het begin van de behandeling kan er terugval voorkomen omdat het lijf nog gewend is aan het oude bewegings- en compensatiepatroon. Het wennen aan de nieuwe situatie kost enige tijd. Daarom zit er ook enige tijd tussen de behandelingen. Bij terugval, d.w.z. opnieuw opbouw van oude klachten, elke dag wat meer, is het vaak zinvol om patiënt eerder terug te zien. Bij nog dagelijks veranderende klachten is het verstandig het lijf nog extra tijd te geven.

Anamnese en lichamelijk onderzoek beschouw ik in mijn praktijk als de belangrijkste diagnostiek. Aanvullende diagnostiek en medicatie heb ik niet vaak nodig. Voor aanvullende diagnostiek en medicatie verwijs ik daarom bijna altijd naar de huisarts. Als huisarts-niet-praktiserend meen ik ook dat de eigen huisarts beter is toegerust voor continuiteit in dit stuk zorg. En ik meen dat de eigen huisarts hier het overzicht over moet hebben. Zo voorkomen we dubbele diagnostiek. Daarnaast wordt aanvullende diagnostiek via huisarts meestal beter vergoedt door de ziektekostenverzekering.

In overleg merk ik dat met name de huisartsen van chronische pijnpatiënten het prettig vinden dat ik in principe geen medicatie voorschrijf.

Vanzelfsprekend ben ik als zorgprofessional graag tot intercollegiaal overleg bereid. Het makkelijkst is als u een mailtje met het verzoek stuurt of ik contact met u op kan nemen. Dit kan via het algemene e-mailadres contact@heelmanueel.nl. Via de assistente regelen we dan een telefonisch of beeld-bel overleg.

Wat betreft vergoedingen: MSK-geneeskunde wordt (deels) vergoed vanuit het aanvullende pakket, afhankelijk van de polis. De NVAMG maakte een overzicht van vergoedingen per verzekeraar. Natuurlijk is de polis van cliënt leidend.

Een verwijsbrief met achtergrondinformatie waardeer ik zeer. Helaas is MSK-geneeskunde nog niet te vinden in zorgdomein omdat zorgdomein de AGB-code van MSK-artsen vooralsnog niet weet te plaatsen.

De folder van heelmanueel kunt u hier downloaden.